Çocuklarda zeka geriliği
Merhaba, Zeka zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Genetik faktörlerin zeka düzeyi üzerinde etkisi bulunmaktadır. Genetik aktarımla çocuğunuz zekasının, %80’ini annesinden %20’sini ise babasından alır.
Daha önceki yıllarda zeka seviyesi ölçümleri bilişsel odaklı yapılırken, günümüzde duygusal, duyuşsal ve bilişsel olarak incelenmektedir. Çocuklar normal zeka düzeyine sahip olsalar bile, gelişim dönemlerinde ebeveynleri tarafından yetersiz ilgiye ve uyarana maruz kalması çocuğun zeka kapasitesini kullanamamasına neden olabilir. Zeka geriliği (Mental Retardasyon) görülen çocukların yeteneklerinin, becerilerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve akademik başarısı akranlarının ortalamasının altında performans sergilemesi durumudur. Dikkat, algı, hafıza, akıl yürütme muhakeme ve problem çözme konusunda yaşıtlarına göre eksik davranış veya düşük performans gösterilirler. Zeka geriliği görülen çocukların sosyal ilişkiler ve iletişim kurması, eğitim sürecini sorunsuz geçirebilmesi, öz bakımını desteksiz yapabilmesi, öğrenme halinin normal olması mümkün değildir.
Zeka geriliği görülen çocuklar yaşıtlarıyla uyum sağlamada zorlandıkları için akran zorbalığına maruz kalabilirler. Erken yaşta farkedilen belirtileri göz ardı edilmemelidir. Gözlemlenilen belirtilere göre çözüm arayışına girilmelidir. Erken dönemde önlem alınmazsa, ileri dönemlerde tedavi sürecinde geri dönüş almanız zorlaşır.
Çocuğunuzun zeka seviyesini veliler toplantısında yada akademik başarısı için destek aldığı kurumlardan öğrenmeniz mümkün değildir. Bunun sebebi çocuğunuzun hangi seviye göre değerlendirildiğinin bilinmemesidir. Çocuğunuzda zeka geriliği olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuz için zeka testi yaptırmalısınız. Zeka testleri ile çocuğun zeka düzeyi hesaplanmaktadır. Zeka testleri çocukların yapabilecekleri işlere, becerilerine, yaşlarına uygun sayı, söz ve biçim ilişkisine dayanılarak hazırlanır. En sağlıklı sonucu almak için alanında uzman olan kişilerle görüşme sağlamalısınız.
Saygılarımla Uzman Klinik Psikolog Özge YANAZ
Benzer Haberler
AKUPUNKTUR NEDİR?
HACAMAT
SİYASETTEKİ PROJE ALGILARI
SEÇİMDEN ANALİZLER...
ORUÇTAKİ ÖNEMLİ EHEMMİYETLER...
İktidarın Gücünü Elde Etmek İsteyen Siyasetçiler...
Dörtyol Devlet Hastanesi Ortopedi Ekibi ve Personeline Teşekkür
Sen Nasıl Annesin (!)